В Закарпатській області пройшла зустріч з ІТ-фахівцями

Про плани перетворити Закарпаття у новий ІТ-кластер національного рівня голова Закарпатської ОВА Віктор Микита написав у Telegram днями раніше. Місцева влада готова співпрацювати з представниками локальної ІТ-сфери та тими, хто планує переїзд компанії з інших регіонів України.

Для реалізації проекту Закарпаття має намір створити сприятливі умови розвитку інформаційних технологій. Підставою для цього є той факт, що з менту початку війни вже понад 61% ІТ-спеціалістів були вимушені покинути свої домівки. Близько 15% фахівців покинули Україну, виїхавши до таких країн як Польща, Німеччина та Румунія. Решта фахівців переїхали в інші регіони України – близько 46%.

Як повідомляється, з початком російського військового вторгнення, ІТ-фахівців у західних областях України побільшало щонайменше втричі. До прикладу по одному тільки Львову за місяць ця цифра зросла з 30 до 100 тисяч осіб.

Слід відзначити, що переїзд торкнувся не лише східних, центральних та південних областей, а й зачепив тих ІТ-фахівців, які проживали у західних містах, таких як Івано-Франківськ, Тернопіль, Луцьк, Львів та Рівне.

Зі слів заступника голови ОВА Олександра Пацкана, загалом від початку війни на Закарпаття переїхало понад 35 тисяч працівників компаній, що працюють в сфері ІТ, з яких близько 25 тис. це безпосередньо ІТ-фахівці.

Среред компаній, які змінили свою дислокацію Львівський ІТ Кластер, а також відомі бренди серед яких «Ajax Systems», «EPAM Ukraine» та «Genesis».

Загалом на зустрічі в Закарпатській ОДА зібралося понад 180 ІТ-фахівців різних галузей – від SEO-спеціалістів до розробників програмного забезпечення. Прийнято рішення про створення Асоціації при Закарпатській ОВА, до якої рішенням самих представників ІТ-сфери увійдуть представники компаній, які здійснили переїзд, або ще лише розглядають таку можливість. Закарпатська ОДА спільно з Мінекономіки планує забезпечити формування пропозицій щодо бронювання ІТ-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан. Для того, аби виключити можливі зловживання, заброньовані фахівці чоловічої статі будуть позбавлені права виїзду закордон.

This will close in 0 seconds