В січні 2022 р. у ході проведення внутрішнього розслідування ТОВ “ДВС”, в компанії дізнались про витік інформації щодо мобільних номерів потенційних та діючих клієнтів. Отримавши несанціонований доступ до інформаційної системи, що містила конфіденційну інформацію про поточні несправності та заявки на підключення нових абонентів, представник іншого місцевого провайдера систематично використовував мобільні номери із заявок для розсилки інформаційного SMS-спаму, з метою отримання недобросовісних конкурентних переваг та схилення до бойкоту нашої компанії.

ДВС як потерпіла сторона, викрила дії зловмисників та звернулась до правоохоронців. За вказаним фактом було відкрите кримінальне провадження за ознаками частини 1 статті 361 Кримінального кодексу України. Йдеться про несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

У справі було призначено відповідні експертизи із залученням співробітників Департаменту Кіберполіції. Мова йдеться про місцевого провайдера ТОВ “СТАРТЕЛЕКОМ ПЛЮС», який працює під брендом “StarTelecom”, працівник даного провайдера викрадав конфіденційну інформацію та, будучи співвласником вищезгаданої компанії, використовував її для отримання недобросовісних конкурентних переваг.

Під час санкціонованого обшуку, ініційованого Відділом протидії кіберзлочинам в Закарпатській області, який проводився 15 лютого в офісі ТОВ “СТАРТЕЛЕКОМ ПЛЮС» за адресою м.Мукачево, вул. Миру 84 в приміщенні знаходився співвласник компанії – Віктор Погоріляк, на комп’ютері якого в момент обшуку була відкрита база номерів та сервіс розсилки повідомлень TurboSMS, через який, вочевидь, і здійснювалась розсилка спаму.

Під час обшуку вилучено обладнання, на якому містилась конфіденційна інформація, прямі докази та сліди втручання в інформаційну систему іншого провайдера. Про результати судової справи, яка тривала понад 9 місяців дивіться в сюжеті.

Конкуренція «по-мукачівськи», і все це на фоні повномасштабної війни та постійних кібератак на інформаційну інфраструктуру українських провайдерів…

This will close in 0 seconds