Телебачення 4K від ДВС-САТ

Компанія ДВС успішно завершила планову модернізацію та оновлення головної станції кабельного телебачення, що формує цифровий сигнал DVB-C. Мережа ДВС повністю готова до можливої появи і переходу телеканалів на трансляцію зображення ультрависокої роздільної здатності 4К UHD (Ultra HD, Ultra High-Definition).

26 травня в кабельній мережі ДВС запущено першу тестову трансляцію в 4K телеканалу Fashion TV UHD 4K (FTV UHD 4K). Обов’язковою умовою перегляду даного каналу є наявністю вбудованого тюнера DVB-C та підтримка розширення екрану 4К у вашому телевізорі. Детальну інформацію можна знайти на маркуванні телевізора, в інструкції по експлуатації або на сайті виробника пристрою.

Чим відрізняється 4K від Full HD та SD?

Відео 4К дає на порядок більш якісне зображення, у порівнянні з класичним форматом Full HD, вже не кажучи про SD, що особливо помітно починаючи з діагоналі телевізора 27-32 дюйми та вище.

Починаючи з діагоналі в 27 дюймів, при розширенні екрану 1080P (Full HD, 1920×1080) помітна так звана «пікселізація» зображення, при якій глядач на малій відстані до екрану може чітко побачити окремі пікселі – точки, які формують цілісне зображення.

Старі телевізори з позначкою «HD Ready» мають розширення 1280×720 пікселів та крім рідного формату 720p HD підтримують відображення контенту 1080p за допомогою алгоритму «downscale».

Водночас, підтримка 4К вимагає значних апаратних (обчислювальних) ресурсів. Саме тому телевізори з підтримкою 1080p Full HD не можуть відобразити телеканали 4K UHD – їх вбудовані модулі декодування не розраховані на такі великі бітрейти.

Для порівняння, середній бітрейт потоку телеканалу 1080p Full HD коливається в межах 5-6 Мбіт, деякі одиничні телеканали можуть давати потік до 10 Мбіт, але це скоріше виключення із загального правила.

Бітрейт телеканалів 4K починається з відмітки 15 Мбіт/сек., подекуди сягаючи 20, чи навіть 25 Мбіт в піках. Відповідно, вбудований декодер телевізора заздалегідь має бути розрахованим на такі потоки і мати в своєму розпорядженні потужний обчислювальний блок, здатний в режимі реального часу декодувати такі об’єми інформації. В іншому випадку, навіть на відносно сучасних телевізорах з підтримкою 4К можливі завмирання зображення, ривки та інші артефакти.

Чим відрізняється цифрове телебачення ДВС від OTT-площадок та сервісів IPTV?

Для доставки сигналу від станції кабельного телебачення до абонента ми використовуємо власні оптоволоконні канали звязку, в яких разом з сигналом GPON паралельно передається сигнал кабельного телебачення.

Загальний бітрейт пакету цифрових телеканалів перевищує 450 Мбіт/сек., та при цьому жодним чином не впливає на роботу мережі Інтернет, оскільки передача сигналу здійснюється на іншій довжині хвилі.

Далі сигнал перетворюється з оптичного в модульований високочастотний і передається коаксіальним кабелем типу RG6 до телевізора (приймача). Такий підхід забезпечує технічну можливість передачі високоякісного сигналу прямо до телевізора, не використовуючи мережу Інтернет.

Постачальники послуг OTT/IPTV для передачі сигналу використовують мережу Інтернет та вимушені транскодувати потоки телеканалів, зменшуючи їх до 1.5-2 Мбіт/сек., що негативним чином впливає на якість зображення. Це особливо помітно на великих діагоналях телевізора.

Цифрове телебачення від ДВС

Вже зараз наші абоненти в тестовому режимі мають доступ до понад 130 телеканалів в цифровому форматі DVB-C, серед яких кращі національні, рейтингові та світові телеканали – Футбол 1, Футбол 2, TV1000, TV1000 Action, Viasat History, Viasat Nature, Viasat Explore, Eurosport 1, VIP Comedy, National Geographic, NIKI Junior, XSPORT, Setanta Sports, Setanta Sports+, EU Music, Amedia Classic, Bollywood, FOX, Hollywood, Paramount Comedy.

Разом з тим, телеканали поступово здійснюють перехід на трансляцію в якості Full HD, таких телеканалів в пакеті «Преміум HD» налічується понад 55.

This will close in 0 seconds