З моменту розбудови нової мережі GPON у 2016-му році цей процес не зупинявся ні на день, результатом чого стала побудова найбільш сучасної та розгалуженої пасивної оптичної мережі серед усіх операторів та провайдерів міста Мукачево.

На кінець 2022 року ДВС на 99% завершив капітальну модернізацію ключових магістралей та напрямків у приватному секторі, разом з цим було проведено капітальну модернізацію активного обладнання понад 80% вузлів у багатоквартирних будинках по місту Мукачеву.

По мірі модернізації, усім існуючим абонентам у приватному секторі, підключеним по старій технології Ethernet було запропоновано перехід на оптичне підключення GPON за спеціальною ціною, чим успішно скористалося понад 95% абонентів. Незважаючи на невелику кількість користувачів мережі Ethernet у приватному секторі, компанія продовжує обслуговувати старі сегменти та, водночас, вкотре рекомендує здійснити перехід на новий енергонезалежний тип підключення.

У вересні 2022 завершено розбудову нової оптичної мережі GPON у селі Нове Давидково Мукачівського району – понад 40 кілометрів нових оптоволоконних ліній та понад 110 точок колективного доступу.

Вже у грудні 2022 року було завершено амбіційний проект по розбудові оптичної мережі GPON у 7 великих багатоквартирних будинках мікрорайону Шипка Мукачівської ОТГ.

PON у багатоквартирних будинках

В 2021 році ми проводили дослідження серед діючих та потенційних абонентів з приводу оптичного підключення у багатоквартирних будинках. На момент опитування лише 2% з опитаних респондентів готові були перейти на новий тип підключення – для решти опитаних цей тип підключення був або не цікавим, або надто дорогим через необхідність придбання додаткового обладнання (оптичного терміналу), або ж неприпустимим через необхідність прокладання нового оптичного кабелю.

З моменту початку відключень електроенергії, компанія отримала близько сотні заявок від бажаючих здійснити оптичне підключення у багатоквартирних будинках.

Десь це технічно можливо виконати одразу, десь потребується технічне переоснащення та перебудова мережі, а десь це технічно неможливо при поточній конфігурації мережі. Саме тому подібні заявки розглядаються інженерами в індивідуальному порядку та потребують певного часу для прийняття кінцевого рішення. Якщо ви подали подібну заявку і очікуєте на відповідь, просимо віднестися з порозумінням та набратися терпіння.

На 2023 рік ДВС ставить собі амбіційну мету – розбудову нової PON-мережі у багатоповерхових будинках міста Мукачева, що дозволить вирішити проблему живлення будинкових вузлів, суттєво підвищити ємність мережі та зробити доступними для власників квартир тарифні плани зі швидкістю понад 100 Мбіт/сек.

Безперебійне живлення у багатоквартирних будинках

Разом з цим, ДВС вже понад 2 місяці тестує різноманітні рішення на ринку безперебійного живлення та альтернативної енергетики.

На поточний момент ринок обладнання сильно постраждав через надмірний попит, ажіотаж і спекулянтів, які з’явилися у звязку із тривалими відключеннями електроенергії, що стали результатами ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України.

Певні види обладнання зовсім зникли з українського ринку і доступні хіба що під замовлення, в кращому випадку на березень 2023 року. Ціни на решту обладнання, яке залишилось в наявності, зросли в 3-4 рази через надмірний попит або дії спекулянтів.

Цілком зрозуміло, що рішення потрібне «тут і зараз» – ні абонент, ні компанія не готові чекати 3 місяці для поставки необхідного обладнання у необхідних кількостях.

Саме тому, фахівці ДВС вивчили дане питання та знайшли раціональне технічне рішення, результатом чого стало підписання контрактів на поставку обладнання з європейськими компаніями у Польщі та Іспанії. Перша партія необхідного обладнання поступить в першій половині січня.

Наші інженери вже розпочали дооснащення перших будинкових вузлів спеціальними блоками безперебійного живлення, які забезпечать автономне живлення вузлів протягом тривалого часу. Як тільки ваш будинок буде дооснащено відповідною системою, ви одразу ж отримаєте відповідне інформаційне SMS-повідомлення.

Через обмежену кількість вищезгаданого технічного оснащення, перевага віддається будинкам з більшою кількістю абонентів та відсутністю заборгованості зі сторони абонентів.

Незалежно від того, підключені ви оптоволоконним кабелем, або ж на вашому будинку встановлено блок безперебійного живлення, обладнання зі сторони абонента теж потребує живлення.

Для цих цілей ви можете використовувати павербанки із спеціальними перехідниками, зарядні станції типу Ecoflow та Bluetti, компютерні безперебійники, генератори, інвертори та будь-які інші сумісні джерела живлення.

В асортименті компанії наявні бюджетні джерела безперебійного живлення, які можуть забезпечити автономне живлення середньостатистичного роутера і терміналу протягом 4-7 годин. Більше інформації можна отримати у наших операторів або ж прочитавши окрему публікацію.

Нові тарифи та швидкість з 01 лютого 2023

З моменту останнього перегляду тарифних планів ДВС пройшло більше року, за цей час український бізнес відчув на собі не лише наслідки пандемії COVID-19, а й повномасштабної війни.

З даними Держстату, за підсумками 2022 року лише офіційний рівень інфляції перевищив позначку 26%. Разом з цим, деякі ключові категорії витрат зазнали ще більшого здорожчання:

  • кабельна продукція +30%
  • бензин +60%
  • дизельне паливо +80%
  • мережеве обладнання +60%
  • джерела безперебійного живлення +200%

На цьому фоні не можна не згадати про вартість електроенергії, виробленої на бензинових та дизельних генераторах. Якщо в звичайних умовах бізнес купував електроенергію по ціні 6-7 грн/кВт, то у випадку з генераторами вартість 1 кВт електроенергії перевищує та починається з позначки 25 грн/кВт, що становить 357% від звичайної вартості. І це без урахування вартості обладнання для генерації, пусконалагоджувальних робіт та поточного обслуговування.

Якщо говорити про середні об’єми трафіку, в перерахунку на одного абонента цей показних в пік карантину складав 200% і станом на сьогодні складає 150% від аналогічного показника рік тому.

Все це призвело до необхідності перегляду існуючих тарифів, які були оновлені з урахуванням кон’юнктури ринку та супутніх витрат, пов’язаних зі створенням послуг, необхідністю поточного обслуговування та модернізації.

Для домашніх користувачів, незалежно від обраного тарифного плану, крім тарифного плану «Профі 300 Мбіт», основним нововведенням є перехід від асиметричного каналу передачі даних до повноцінного симетричного каналу. Що це означає?

До січня 2023 року для домашніх користувачів швидкість надавалася за асиметричною формулою 100/50, тобто на кожні 100 Мбіт вхідної швидкості припадало 50 Мбіт вихідної, що в загальному в режимі двосторонньої передачі даних складає 150 Мбіт.

З лютого 2023 року канал стає симетричним та буде надаватися за формулою (пропорцією) 100/100 Мбіт, що раніше було доступно лише для бізнес-тарифів. Таким чином, для тарифного плану 100 Мбіт в режимі двосторонньої передачі даних загальний потік даних зараз сягатиме 200 Мбіт.

Ця формула та пропорція актуальна для всіх тарифних планів для домашніх користувачів, таким чином, разом з переглядом розміру місячної абонентської плати, ДВС підвищує загальну швидкість на 25%, що досягається шляхом збільшення швидкості відправки на 100% (в 2 рази) від попереднього значення.

Що це значить для пересічного користувача на практиці?

  • в 2 рази більша швидкість відправки фото, відео і різноманітних файлів в мережу Інтернет
  • в 2 рази більша швидкість для тих, хто використовує для доступу до ресурсів домашньої мережі технологію VPN
  • в 2 рази більша швидкість при роботі з домашніми системами відеонагляду
  • загальне покращення комфорту користування онлайн-сервісами, включаючи відеодзвінки, групові відеочати і т.д.

Нижче ви можете ознайомитися з новими тарифними планами, які вступають в дію з 1 лютого 2023 року.

Інтернет для домашніх користувачів

30 Мбіт/сек180 грн/міс.
50 Мбіт/сек210 грн/міс.
80 Мбіт/сек230 грн/міс.
100 Мбіт/сек250 грн/міс.
300 Мбіт/сек340 грн/міс.

Інтернет + кабельне телебачення для домашніх користувачів

50 Мбіт/сек260 грн/міс.
80 Мбіт/сек300 грн/міс.

Цифрове телебачення для домашніх користувачів

до 3 телевізорів/приставок120 грн/міс.

Інтернет для бізнесу

20 Мбіт/сек290 грн/міс.
30 Мбіт/сек350 грн/міс.
50 Мбіт/сек450 грн/міс.
80 Мбіт/сек600 грн/міс.
100 Мбіт/сек800 грн/міс.
200 Мбіт/сек1600 грн/міс.

This will close in 0 seconds