Термінал Starlink в Україні

Важко зараз знайти людину, яка жодного разу не чула про Starlink. Та чи знають користувачі Інтернет про всі особливості Starlink? Велика кількість користувачів досі вважає, що до супутників Starlink можна підключитися як до мобільного оператора – за допомогою одного лише смартфону. Та навіть більше, що за сам доступ до Інтернет не треба нічого платити. Втім, дане твердження є хибним, отож спробуємо в усьому розібратися та пояснити всі тонкощі.

Про проект SpaceX Starlink

Перш за все, слід знати, що Starlink є проектом американської компанії SpaceX, що належить Ілону Маску. Мета проекту – реалізація супутникового інтернету по всій планеті Земля (а в майбутньому і на Марсі), перш за все, покриття широкосмуговим інтернетом віддалених регіонів та місць на планеті, де прокладання оптоволоконних ліній звязку є економічно недоцільним або взагалі неможливим.

Роботу над проектом було розпочато у 2015 році і вже у 2018 було запущено перші тестові супутники. Через кілька років, у 2021 рокі бета-тестери отримали можливість замовити термінал за ціною в 499 долларів США. Також Starlink озвучив вартість і параметри з’єднання – швидкість 50-150 Мбіт із затримками в 20-40 мс та щомісячною абонплатою в 99 долларів США.

Станом на травень 2022 року, компанією Starlink вже запущено сумарно понад 2600 малих супутників 4 різних версій та модифікацій – TinTin, v0.9, v1.0 та v1.5. В майбутній версії супутників v2.0 планується побудова магістральних каналів між супутниками за допомогою лазерів.

Зв’язок супутника із наземним клієнтським терміналом відбувається на частоті 10.7-12.7 ГГц, зворотній канал від наземного терміналу до супутника – 14.0-14.5 ГГц, чим забезпечується частотний дуплекс.

Starlink в Україні

Планувалося, що Starlink офіційно зайде в Україну лише наприкінці 2022 або на початку 2023 року. Втім, ситуацію змінила війна і рішення про поставку в Україну абонентських терміналів було прийнято вже на наступний день початку війни росії проти України. Ще до початку офіційного запуску в Україні, термінали Starlink постачалися Ілоном Маском напряму для використання в зруйнованій інфраструктурі та для використання у воєнних цілях під час воєнної агресії рф щодо України. Деякі користувачі замовляли пристрої на адресу в Польші, звідки неофіційно ввозили комплекти Starlink в Україну.

1 березня 2022 року компанія Starlink офіційно оголосила про запуск мережі в Україні, хоча офіційна реєстрація та отримання ліцензії оператора для «Старлінк Юкрейн» (Starlink Ukraine) відбулася лише 9 червня 2022 року.

Лише 20 квітня за ініціативи Держспецзв’язку, НКЕК (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку) ухвалила рішення, що дозволяє використання терміналів Starlink усім охочим на період воєнного стану. До цього моменту використання терміналів сторонніми особами було незаконним.

На підставі цього документу, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку підготував уточнювальні рекомендації щодо застосування абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink, яких зобов’язані дотримуватися усі абоненти Starlink без виключення.

Тарифні плани Starlink з місячною абонплатою $99 та $500

Слід зазначити, що на сьогодні існує 2 тарифні плани. Крім звичайного тарифного плану за 99 доларів на місяць, пропонується також пакет «Premium», який був анонсований в лютому 2022 року.

 Starlink BasicStarlink PremiumДВС «Профі»
Швидкість доступу50-250 Мбіт/сек150-500 Мбіт/сек300 Мбіт/сек
Місячна абонплата99 долл.
3 000+ грн.
500 долл.
15 000+ грн.
350 грн.
Вартість підключення499 долл.
від 15 000 грн
2 500 долл.
від 75 000 грн.
від 800 грн.
Затримкавід 20-40 мсвід 20-40 мсвід 10 мс

Якщо для звичайного тарифного плану надається швидкість від 50 до 250 Мбіт, то для клієнтів з Premium-підпискою (https://www.starlink.com/business) компанія готова надати канал 150-500 Мбіт/сек. Щоправда, крім збільшеної абонплати, доведеться купувати спеціальний стартовий набір Starlink Premium Kit зі збільшеною антеною, вартість такого комплекту становить 2500 долларів США.

При заявлених швидкостях 50-250 Мбіт в базовому пакеті, швидкість реального підключення вписується в ці рамки та становить зазвичай 100-200 Мбіт/сек на завантаження при середніх затримках від 20-40 мс. Тут слід також чітко розуміти, що канал Starlink завжди асиметричний, тобто максимальна швидкість можлива лише в режимі Download.

Порівняння терміналів Starlink

На сьогодні існує 3 версії терміналів для роботи зі Starlink. Всі 3 комплекти мають схожих склад, який включає антену, роутер, кабелі та адаптери живлення.

Перша версія комплекту Starlink Kit v1 для домашніх користувачів включала WiFi-роутер з класичним Ethernet-портом RJ-45, що допускає можливість використання стороннього роутера або підключення до існуючої локальної мережі. На сьогодні такі комплекти більше не постачаються.

 Starlink Kit v1
Starlink Kit v1
Starlink Kit v2
Starlink Kit v2
Starlink Premium Kit
Starlink Premium Kit
Розміридіаметр 58.9 см50 x 30 см51 х 51 см
Вага7.3 кг4.2 кг7.2 кг
Висота64.5 см61 см67.8 см
Діаметр мачти3.6 см (1.4″)3.4 cm (1.3″)3.4 cm (1.3″)
Температура експлуатації-30°C to +50°C-30°C to +50°C-30°C to +50°C
Клас виконанняIP54IP54IP56
Підтримка WiFiIEEE 802.11a/b/g/n/ac, Dual band 2.4/5GHz, 2×2 MU-MIMO, WPA2/WPA3IEEE 802.11a/b/g/n/ac, Dual band 2.4/5GHz, 3×3 MU-MIMO, WPA2/WPA3IEEE 802.11a/b/g/n/ac, Dual band 2.4/5GHz, 3×3 MU-MIMO, WPA2/WPA3
Підтримка EthernetEthernet-портEthernet-адаптер продається окремоEthernet-порт
Довжина кабелю між антеною та роутером30 м  23 м (кабелі більшої довжини продаються окремо)25 м (кабелі більшої довжини продаються окремо)
Порівняння наземних терміналів Starlink Kit

В комплекті другого покоління Starlink Kit v2, роутер був позбавлений звичного Ethernet-інтерфейсу, що в базовому варіанті більше не дозволяє підключити термінал Starlink до існуючої дротової мережі. Натомість, адаптер Ethernet компанія пропонує купувати окремо.

Starlink Premium Kit націлений на бізнес-користувачів та надає можливість підключення не лише по WiFi, але й Ethernet-роутерів сторонніх виробників.

Незалежно від того, який комплект ви оберете, він буде підтримувати лише стандарти попереднього покоління WiFi 5 (802.11ac Wave 2), що виглядає досить дивним на фоні вартості комплекту, особливо Premium-версії.

На нашу думку, не виключено, що найближчим часом може з’явитися оновлений комплект з підтримкою WiFi 6 (802.11ax) та технології MESH, яка б дозволила розширяти покриття у великих будівлях.

Комплекти Starlink від Мінцифри

З початку війни, Мінцифри роздало велику кількість абонентських терміналів Starlink на потреби армії, інфраструктури, закладів освіти та охорони здоров’я, органів влади та місцевого самоврядування і т.д. Всі такі термінали прив’язані до спеціальних акаунтів та не потребують місячної оплати. Це не означає, що зв’язок є абсолютно безкоштовним, це означає, що на період воєнного стану витрати на тарифний план бере на себе держава. Для звичайних користувачів послуги є платними.

Безпека Starlink

Зв’язок між терміналами та супутниками Starlink здійснюється з використанням надійних протоколів шифрування, що виключає перехват даних за допомогою MITM-атак або прослуховування радіоефіру.

Втім, слід брати до уваги, що Starlink є американських продуктом, тому підпадає під дію американського законодавства, відповідно повинен включати в себе інструменти CALEA, які дозволяють правоохоронним органам та спецслужбам в рамках антитерористичної діяльності отримувати доступ до терміналів та здійснювати перехоплення чи аналіз трафіку.

Як і для будь-якого виду зв’язку, при передачі критично важливих даних або організації комунікації з критичною інфраструктурою або бізнес-інфраструктурою, рекомендується використання захищених протоколів (IPsec, IKEv2, OpenVPN і т.д.) з надійним шифруванням (наприклад, AES).

Переваги Starlink

Starlink це ідеальне рішення для організації доступу до мережі Інтернет у важкодоступних регіонах та регіонах бойових дій з пошкодженою інфраструктурою, а також для країн з високою вартістю доступу до мережі Інтернет. В решті випадків Starlink поки суттєво програє своїм конкурентам, як за рівнем абонплати, так і за можливістю надання стабільно високої швидкості. На сьогодні у світі лідирують технології передачі даних по оптоволоконному кабелю, передусім технологія GPON.

Поширити

This will close in 0 seconds